Finn Wichstrøm 1916–1940

Finn WichstrømARTIKKEL FRA FØR OG NÅ 2012

Finn Wichstrøm ble født i Vestre Aker 29.03.1916. Han arbeidet som styrmann og telegrafist på DS Biarritz og omkom 25. januar 1940 da båten sank etter en eksplosjon.

Av Mette Breder

Biarritz tilhørte rederiet Fred Olsen og ble bygget i 1922. Båten gikk i rute mellom Antwerpen og Oslo da hun den 25. januar 1940 ble minesprengt 36 sjømil NV av Ymuiden, Holland på vei fra Antwerpen til Oslo. Hun hadde 57 personer om bord, hvorav 26 av mannskapet og 11 passasjerer omkom. Flere av passasjerene var avmønstrede sjøfolk på vei hjem. Båten sank på få minutter, og man fikk bare tid til å sette ut en livbåt på vannet med 19 personer. Biarritz gikk sammen med et av rederiets andre skip, Borgholm, som tok opp 21 levende og tre døde.

DS Biarritz

DS Biarritz gikk ned 25. januar 1940.
Foto fra en bok om Akers mek. Verksted, 1931.

Natt og mørke vanskeliggjorde redningsarbeidet. De bergede ble tatt med til Ymuiden. Wichstrøm ble tatt opp av en livbåt, men døde kort tid etter grunnet påkjenningene.

Det må tillegges at på den tiden var skipet nøytralt.

I Sjømennenes Minnehall i Stavern finner man bl.a. koppertavler med navn over omkomne fra 1. og 2. verdenskrig og minnebøker over drepte sjøfolk i innenriks fart under 2. verdenskrig. Informasjon om denne delen av krigshistorien er hentet fra http://minnehallen.no.

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..