Det er ikke hvert år det velges ny leder i Sogn kultur- og historielag. Årsmøtet 7. april 2016 ble derfor historisk, da Mette Breder gikk av etter 14 år som leder. Ny leder er Svein Kile.

Avtroppende og ny leder, Mette Breder og Svein Kile. (Foto: Trond Smith-Meyer)
I sin takk til Mette Breder trakk Kile fram hvordan laget har utviklet seg i løpet av hennes ledertid. Sogn kultur- og historielag teller nå 220 medlemmer og er godt etablert med eget årsskrift, billedbase, nettsider og møte- og turaktiviteter.
Mette Breder fortsetter som vanlig styremedlem, mens årsmøtet valgte Hege Blom og Anita Bruusgaard som nye styre-/varamedlemmer. Les hvem som sitter i styret her.
Etter det formelle årsmøtet viste Unni Eriksen en film fra mai- og junidagene 1945, basert på filmopptak fra hennes far, Reidar Eriksen.
Les årsberetningen til Sogn kultur- og historielag her:
Årsberetning for 2015
Sogn Kultur og Historielag
Siste årsmøte ble holdt på Tåsen Seniorsenter 19.mars 2014 kl.19.00
Det har vært 4 styremøter i 2015. Styret har fordelt arbeidsoppgavene seg i mellom og har arbeidet med disse mellom møtene.
Planlegging har foregått mye via e-post.
Styret har i denne perioden bestått av:
Mette Breder, leder
Svein Kile
Evald Jon Strøm
Svein Erik Strand
Hans Andreas Grimelund Kjelsen
Erik Hagfors
Aage Erichsen, vara
Trond Smith-Meyer, vara
Valgkomité: Edvard Stang, Aasne Bjaaland Mælum, Lars Rivø
Revisor: Terje Taasen
Medlemsarrangement
Det har vært avholdt 5 medlemsarrangement våren og høsten 2015 med følgende program:
19.mars Årsmøte og kåseri «Ta vare på historiene» ved Anette Holt Bratsberg
5. mai «Femmila. Et muntert blikk på norsk skihistorie» ved Thor Gotaas
19. sept. Busstur til Hafslund Hovedgård, Fredrikstad med fokus på Hans Nielsen Hauge og til hans fødested, Rolvsøy
16. nov. «Kunstneren Reidar Aulie» ved Kari J. Brandtzæg
Deltagelsen har variert mellom 30 og 60+ personer på møtene og på bussturen 46 personer.
Bokprosjekt
«Historien om Berg» forfattet av Knut Olborg
Det har vært stor interesse for boken også dette året. Bøkene er utsolgt. Overskudd av salget er delt med Knut Olborg.
Vi har medvirket til at Edvard Stangs fikk momsfritak for trykking av sin bok «Søndre Taasen Hovegaard». En bok som er et viktig bidrag til økt kunnskap om vår lokale historie.
Kulturminnekart for Sognsvannsområdet
Utdeling av kart fortsetter jevnt, beholdningen tar snart slutt. Ark bokhandel på Ullevål og Norli på Tåsen senter har også i år delt ut kart.
Fotoinnsamling og registrering
Arbeidet med bildebasen fortsetter, men aktiviteten har vært lav pga andre oppgaver.
Kartgruppen
Arbeidet med kartsamlingen har ikke vært prioritert dette året.
Kulturhistoriske prosjekter
Arbeidet med å få til en kultur/geologisk sti fra Sognsvann til Ris skjerp fortsetter. Det er ønskelig med merking av sti, opplysningsskilt ved Gaustad gruve og Vettakollen og Ris skjerp mm. Mulighetene for en rehabilitering av Gaustad gruve er ønskelig, men vanskelig å få til. Dette prosjektet er lagt på is til fordel kulturstien.
Arbeidet med å tilbakeføre vollen på Sognseter til slik kulturlandskapet var rundt år 1 900 fortsetter. Dette er et samarbeidsprosjekt med Bymiljøetaten i Oslo Kommune og Nordberg Rotaryklubb. Målsettingen er å gjøre deler av vollen til en blomstereng. Intensjonen er at den skal slås med ljå eller beites med geiter/sauer.
Årsskrift
Årsskriftet ”FØR OG NÅ” utkom med utgaven for 2014 i januar og for 2015 i desember. Årsskriftet øker stadig i omfang, siste utgave er på 62 sider med variert innhold. «FØR OG NÅ» er populært, og det kommer jevnlig bestillinger vi vår hjemmeside.
Redaktørene er Hans Andreas Grimelund Kjelsen og Erik Hagfors.
Høringsuttalelser
Det er et løpende samarbeid med Berg Nordberg og Sogn Vel bl.a. i saker av felles interesse, som den store utbyggingen av Tåsen Nærsenter, og nytt bygg på Berg skole. Vi får også henvendelser via Fellesrådet for Historielagene i Oslo. Prinsippet er at vi uttaler oss i saker av antikvarisk og lokalhistorisk art.
Hjemmesiden
Lagets nettsider dekker aktiviteten og inneholder i tillegg mye lokalhistorisk stoff. I 2015 hadde sidene totalt 17805 sidevisninger, en økning på 7,4%. I 2015 var det totalt 17805 sidevisninger en økning på 7,4 %.
Samlet omsetning via nettsidene (bøker, årsskrift og medlemskap) var kr. 3 800 (5800 i 2014).
Redaktør er Trond Smith-Meyer.
Lokalhistorisk spalte
Nytt fra høsten 2015 er et samarbeid med den digitale Nordre Aker Budstikke (nab.no) om bidrag til deres lokalhistoriske spalte.
Markedsføring
- Spredning av informasjon gjennom medlemmene.
- Gjennom populære møtetemaer og interessante dagsturer
- Salg av bøker, årsskrift og utdeling av Kulturminnekart for Sognsvannsområdet.
- Via søk på nye Internet hjemmesiden. Se www. sognhistorielag.no
Fellesrådet for historielagene i Oslo
Fellesrådet har holdt to møter. Vårmøtet ble arrangert av Bekkelagshøgda lokalhistoriske forening og høstmøtet av Gamlebyen Historielag. Hans Andreas Grimelund Kjelsen, leder av Fellesrådet og styremedlem hos oss, ble valgt inn i styret som nestleder i Landslaget for lokalhistorie på landsmøtet i mai 2015.
På Fellesrådets hjemmeside finnes referater fra møtene og saker de får til uttalelse. Se: http://www.oslohistorie.pair.com
Økonomi
Beholdningen pr. 31.12.14 var kr. 47 886,64 og saldo pr. 31.12.15 var kr. 42 393,42 med et underskudd på kr. -5493,22.
Det reelle underskuddet er imidlertid på kr. -15 493,22. Årsaken til dette er at informasjon om kontingenten for 2016 ble sendt ut før jul med den virkning at det ble betalt inn kr. 10 000 i kontingent for 2016 før nyttår.
Underskuddet skyldes bl.a. et etterslep på utgifter for Bergboken, økte utgifter til honorarer og trykking av årsskrift mm.
Medlemstallet ved utgangen av 2015 var 219, hvorav 21 ikke har betalt i år. Av disse er 3 æresmedlemmer og 7 nyinnmeldte like før årsskiftet. 14 personer har ikke betalt sitt medlemskap. I alt 21 personer meldte seg inn i 2014. (Det var 12 nyinnmeldte i 2012 og 17 i 2013).