Nedre Blindern

Gnr. 46, Blindernveien 19

Nedre Blindern

Gården Nedre Blindern, som nå er bolig for Oslos biskop.

Blindern-gårdene var delt allerede i middelalderen i Søndre (Nedre) og Nordre (Øvre) Blindern. Navnet er sammensatt av «blind» og -vin (eng), og etterstavelsen tyder på at gårdene er blant de eldste i Aker.

Nedre Blindern var eid av borgere og embetsmenn fra før 1580. Toller-familien solgte til oppsitteren Haagen Halvorssøn Blindern i 1734. Gården var i bonde-eie fram til 1856, da Staten kjøpte den til prestegård.

Kart over nedre Blindern

Kart over Nedre Blindern, målt opp av Halvor M. Bogstad som tok eksamen ved Vinterlandbruksskolen i Kristiania i 1894. Klikk på kartet for å se det i større format på Oslo byarkivs nettsider.

Halvor Blindern utviklet på gården et mønsterbruk med nye driftsmetoder. Han sies å være den første som solgte poteter i Christiania. Han eksperimenterte med nye plantevekster, fruktdyrking og biavl, dyrket humle og forsøkte seg på aprikoser.

Halvor Blinderns grav ble etter kongelig bevilling plassert på gårdens grunn i 1804. Gravmonumentet står syd for krysset Blindernveien/Prestegårdsveien.

Hovedbygningen er oppført før 1790, i dag fredet. Fra 2000-tallet er gården bolig for Oslos biskop.

1 tanke på “Nedre Blindern

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..