Rundekiosken – eller Magnussenkiosken

Magnussen-kiosken på John Colletts plass

Magnussen-kiosken på John Colletts plass (Foto: Byarkivet)

ARTIKKEL FRA FØR OG NÅ 2012

Av Trygve Mysen

Mange i Ullevål Hageby husker den lille bygningen med den karakteristiske utformingen, der den sto på hjørnet av Sognsveien og John Colletts Alle. I forbindelse med at det ble etablert sporvogn til Ullevål Hageby fra Adamstuen, trengte man en stasjonsbygning. Den ble utformet som en åttekant med pyramideformet tak, søyler i hjørnene og spesielle vinduer som kunne skyves opp og fungere som ekspedisjonsluker. I den ene halvdelen hadde sporvognsbetjeningen hvile- og varmestue. Trikken var helt åpen og de sto utendørs i all slags vær under hele turen.

Så kom det nye trikker. De var oppvarmet og mannskapet trengte ikke lenger den lille varmestuen. Stoppestedet ble flyttet til den andre siden av sløyfa, der den er nå. Så fant kommunen på at «kiosken sto i veien for sikten i John Colletts Alle» – og så en morgen da ullevålhagebyianerne kom ned for å ta trikken til byen, var ikke kiosken der mer. Det trofaste lille vårtegn for Ullevål og kilden til røyk, ukeblader, aviser, sjokolade og frukt, var ikke mer. Ingen flere femøres karameller, to og et halvt øres sjokoladebiter eller PIMP var å få.

I 2005 ble det arrangert en fest «til heder og ære for en liten rund godtekiosknedrevet i 1973 ved kommunalt administrert hærverk!». Vi var 26 stk fra «kinogjengen » som møttes igjen på stedet der kiosken sto og med etterfølgende festmiddag i «Abelkjeller’n». Vi hadde brylkremreklame, fotballbilder – og den helt rette musikken! (Bill Haley: Rock Around the Clock tonight)

Hva om vi gjenreiste den? Den kunne f.eks bli et lite «Ullevål Hagebymuseum» med bilder og andre ting fra hagebyens historie. Man kunne f.eks samarbeide med Bymuseet, Oslo Byes Vel, Sporveismuseet og Narvesen/Mix. Man kunne etablere en stiftelse der hagebybeboerne kunne kjøpe andeler og stå for oppføring og drift.

Kiosken var opprinnelig en billettkiosk på jubileumsutstillingen på Frogner i 1914, 100-årsdagen for Riksforsamlingen på Eidsvoll. Om små to år er det 200 års jubileum for Grunnloven og den rette tid for gjenreisning.

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..