ARTIKKEL FRA FØR OG NÅ 2008
Av Mette Breder
Vår presentasjon av personene på krigsminnesmerket etter 2. verdenskrig ved Tåsenkrysset fortsetter. I dette årsskriftet minnes vi Harald Rønneberg. Minneskriftet er i alt vesentlig skrevet av Harald Rønnebergs datter, Grete Planke. Noen tilføyelser er gjort av Mette Breder, som kjenner familien. Stoff er bl.a. hentet fra «Minneskrift over falne i Milorg, D13» og fra «Tåsen Vels årsberetning 1945».
Harald Rønneberg fikk oppleve freden, men fikk ikke dele gleden med sin familie. Ved 01.00 tiden 8. mai var det uroligheter i Akersgaten, Milorg rykket ut for å stoppe tyske marinegaster som skjøt og fektet med skytevåpen mot glade norske kvinner og menn som hadde strømmet til sentrum for å feire freden. Harald Rønneberg ble truffet av skudd og døde.
Harald Rønneberg kom tidlig med i illegalt arbeid under krigen. Han arbeidet med en av rutene for eksport av folk til Sverige siden kom han med i Milorg, først som forsyningssjef for gruppe 13143 og siden for D-14.
Harald ble født 23. desember 1906 i Kristiansand. Faren, Harald Jul Hansen, var militær med beordringer rundt i landet. I 1923 flyttet familien til Oslo. Harald Rønneberg gikk på Oslo Handelsgymnasium og studerte deretter til ingeniør i Tyskland.
I første halvdel av 1930-årene startet han og broren Jens, firmaet Rønneberg Hansen & Co med maskinagenturer.
I 1934 giftet han seg med Gerd Hanssen og flyttet til Irisveien 2, for deretter og flytte til Nordbergveien 12 i 1939. De fikk to piker, Grete i 1937 og Berit i 1942.
Harald Rønneberg var en glad fjell- og hyttemann som likte praktisk arbeid og en hyggelig prat med naboen over hagegjerdet og i potetparsellen når han ikke var borte på Milorgoppdrag. Han var også aktiv i Tåsen vel der han var kasserer og det siste året formann i parsellkomiteen.