Årsberetninger

Her er siste årsberetning for Sogn kultur- og historielag. Nederst på siden er det lenker til årsberetninger tilbake til 2010.

Årsberetning for 2017

Siste årsmøte ble holdt på Ullevål Seniorsenter 29. mars 2017 kl.19.00

Det har vært 5 styremøter i 2017, men mye av styrearbeidet har skjedd ved bruk av mail.

Styret har i denne perioden bestått av:

Svein Kile, leder
Evald Jon Strøm, nestleder
Mette Breder
Hans Andreas Grimelund – Kjelsen
Erik Hagfors
Trond Smith-Meyer
Anita Bruusgaard, varamedlem
Inger Johanne Christiansen, varamedlem

Valgkomité:
Edvard Stang, leder
Aasne Bjaaland Mælum,
Lars Rivø

Revisor: Andreas Bratvold

Medlemsarrangement

Følgende program ble gjennomført:
01.mars: Skihytter rundt Åklungen ved Nils Voye Johansen
29.mars: Årsmøte og deretter underholdning med Oslo sanger.
03.mai:   Besøk på Gjetemyren gård og Geitemyra matsenter for barn.
23.sep.:  Utflukt til Ringerike – Gjellebekk skanse, Veien kulturminnepark, Ringerike museum og Norderhov kirke
25.okt.:   Ullevål haveby – en romantisk drøm for middelklassen? Ved Ole Georg Moseng og Anne Ebbing

Alle arrangementene var godt besøkt.

Fotoinnsamling og registrering

Aktiviteten har vært lav inntil begynnelsen av november pga andre oppgaver, men er nå kommet i gang igjen med hjelp av Historelaget Grefsen, Kjelsås og Nydalen.

Kulturhistoriske prosjekter

Arbeidet med å få til en kultur/geologisk sti fra Sognsvann til Ris skjerp fortsetter. Det er ønskelig med merking av sti, opplysningsskilt ved Gaustad- og Vettakollen gruve mm.

Arbeidet med å tilbakeføre vollen på Sognseter til slik kulturlandskapet var rundt år 1900 fortsetter. Dette er et samarbeidsprosjekt med Bymiljøetaten i Oslo kommune og Nordberg Rotaryklubb. Målsettingen er å gjøre deler av vollen til en blomstereng, som tenkes slått med ljå eller beites med geiter/sauer. Bymijløetaten har nå lovet å hugge mesteparten av resterende granskog vest på setervollen mot bekken i år.

Årsskrift

FØR OG NÅ 2017 ble sendt medlemmene og diverse institusjoner i desember måned. Alle årganger av FØR OG NÅ kan bestilles via hjemmesiden. Redaksjonen har bestått av Hans Andreas Grimelund-Kjelsen, Erik Hagfors og Trond Smith-Meyer. Medlemmene oppfordres til å sende lokalhistoriske artikler til redaksjonen.

Nettsider

Lagets nettsider dekker aktiviteten og inneholder i tillegg mye lokalhistorisk stoff. I 2017 hadde sidene totalt 8743 besøk med 17 752 sidevisninger (tilsvarende tall for 2016 var 8894 og 17 399). Det er omsatt bøker, årsskrift og medlemskap via nettsidene for totalt kr.4600. Facebook har blant annet vært brukt til å markedsføre våre arrangementer, og medlemmer med Facebook oppfordres til å dele nyheter og kunngjøringer fra historielaget.

Markedsføring

• Spredning av informasjon gjennom medlemmene.
  • Gjennom populære møtetemaer og interessante dagsturer
  • Salg av bøker, årsskrift og Kulturminnekart for Sognsvannsområdet.
  • Via våre nettsider sognhistorielag.no og Facebook.

Fellesrådet for historielagene i Oslo

Fellesrådet hadde møte for Oslos historielag på Tveten gård i oktober, i regi av Hellerud Historielag. 17 historielag deltok, i tillegg til observatørene Oslo Museum, Oslo byarkiv og Akers Sogneselskap.

Fellesrådet valgte ny ledelse. Hans A Grimelund-Kjelsen takket av etter 10 år. Ny leder er Audun Engh, Frogner, nestleder Stein Øberg, Grefsen Kjelsås Nydalen, kasserer Grete Lind Planke, Frogner og medlem Evald Jon Strøm, Sogn.

Økonomi

Medlemstallet ved utgangen av 2017 var 290 (hvorav 72 er husstand medlemskap) mot 250 medlemmer i fjor. En nettoøkning på 40 medlemmer dvs 16% i løpet av året. Kontigentbeløpet er av avgjørende betydning for vår økonomi, som vi bruker betydelig tid på å følge opp. Ca.20 hadde fremdeles etterslep på innbetaling av kontingent ved årets slutt. Vi foreslår ingen endring i satsene som siden 1/1 2016 har vært kr. 200 for enkeltmedlemmer og kr. 300 for husstand.

Beholdningen pr. 31.12.16 var kr. 34 879,76 og saldo pr. 31.12.17 var kr 29 336,01 med et underskudd på  kr. -5 543,73  mot kr. -7 513,68 foregående år. (Underskuddet i 2016 var i realiteten et overskudd på ca.kr.2 500. fordi en stor del av medlemskontigenten ble betalt før årsskiftet).

Oslo, 27. februar 2018

For styret

Svein Kile

Tidligere årsmeldinger