Til minne om familien Seligmann

Snublesteiner 048

Gunter Demnig setter ned minnesteinene i fortauet utenfor Irisveien 20. Foto: Trond Smith-Meyer.

–Et menneske er ikke glemt, før dets navn er glemt.

Disse ordene fra jødenes hellige bok Talmud står som motto for kunstneren Gunter Demnigs arbeid med «snublesteiner» – konkrete minner om de enkelte ofrene for jødeutryddelsen under den annen verdenskrig. 6. juni var turen kommet til Irisveien.

Familen Seligmann, Richard Sally, Luise og de voksne sønnene Erik Otto og Rolf Sally, bodde i Irisveien 20 fra 1933 til 1941. I 1938 kom også Luises foreldre, Julius og Rosalie Heilbuth, som flyktninger fra Tyskland. Alle seks ble deportert med «Donau» 26. november 1942. Ved ankomsten til Auschwitz 1. desember ble de fire eldste umiddelbart sendt i gasskammeret. De to sønnene ble plukket ut til slavearbeid og døde noe senere.

Det var opprinnelig Karen Helene Ørstavik, som vokste opp i nabohuset Irisveien 18, som tok initiativet til at familien skulle minnes på denne måten. Nedleggelsen av steinene skjedde i samarbeid mellom Sogn kultur- og historielag og Jødisk Museum, med bistand fra bydelen og Bymiljøetaten.

Snublesteiner 022

Maria Mehl og Olaf Talmo fra Nordberg skole. Foto: Trond Smith-Meyer

Ved seremonien på formiddagen 6. juni holdt niendeklassingene Maria Mehl og Olaf Talmo fra Nordberg skole en tale som rørte de fleste av de tilstedeværende. De la vekt på at steinene viste at jødeutryddelsen ikke bare var tall og fakta fra en historiebok, men at det dreide seg om enkeltpersoner. Familien Seligmann var en helt alminnelig norsk familie, som gikk i de samme gatene som de selv gjorde nå, og som hadde utsikt til den samme Oslofjorden.

– Steinene skal minne om at det som skjedde, aldri må skje igjen, fremholdt de to elevene.

Ordfører Marianne Borgen ga også uttrykk for at steinene måtte bidra til at jødeutryddelsen aldri måtte glemmes, og hun takket initiativtakerne for bidraget til at de seks nå hadde fått sine minnesteiner i det samme nabolaget der de bodde i en årrekke.

Les mer:

Snublesteiner 052

Oslos ordfører Marianne Borgen (t.v.), sammen med direktør for Jødisk Museum, Sidsel Levin, og leder av Sogn kultur- og historielag, Svein Kile. Foto: Trond Smith-Meyer.

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..