Bli med på dagstur 19. september

Hovedbygningen på Hafslund hovedgård.

Hovedbygningen på Hafslund hovedgård. Foto: Thomas M. Hansen (CC BY-SA 3.0), via Wikimedia Commons.

Fjorårets tur til Eidsvoll var en suksess med fullsatt buss. I år inviterer vi til ny dagstur, lørdag den 19. september 2015 til Hafslund hovedgård ved Sarpsfossen, Gamlebyen i Fredrikstad og Hans Nielsen Hauges barndomshjem i Rolvsøy.

Program for dagen:

09.00: Oppmøte på Tåsen skole, ved Nordbergveien.

1100: Omvisning Hafslund Hovedgård.

Dette er en av landets mest staselige og tradisjonsrike herregårder, omkranset av den såkalte engelske park, som representerer en svunnen tid i norsk historie. Få norske storgårder har ivaretatt og vedlikeholdt bygninger og anlegg på en så pietetsfull måte. Hovedbygningen, som er oppført 1758–62, brukes idag av Hafslund-konsernet til representasjon. Omvisning på 50 minutter.

12.30 Lunsj og omvisning i Gamlebyen Fredrikstad.

Dette er en av de best bevarte festningsbyer i Norden. Den ble grunnlagt i 1567 av Kong Fredrik II , som også har gitt byen navn. Gamlebyen har i dag 350 fastboende og utgjør et levende museum med butikker, kafeer, restauranter og gallerier. På lørdager arrangeres det frimarked. Vi får omvisning med fokus på Hans Nielsen Hauges tilknytning til byen.

16.30: Omvisning i Hans Nielsen Hauge barndomshjem.

Han eide og drev går­den Bakkehau­gen fra 1811 og fram til 1822 og er trolig vårt områdes største personlighet. Han var en bondegutt fra plassen Hauge i Østfold, senere lekpredikant og industrigründer. Han grunnla den kristne bevegelsen, kjent som haugianerne. Noen mener at han er Norgeshistoriens mest undervurderte mann, fordi hans betydning som næringslivsmann er mindre kjent.

Han fikk sitt åndelige gjennombrudd som 25-åring. Det fortelles at mens han da var ute på åkeren og pløyde, følte han at «Guds kjærlighet besøkte ham». Vi får en omvisning i hans barndomshjem, følger hans fotspor i Gamlebyen Fredrikstad og gjør en stopp ved Tune Prestegård. Tilgangen til biblioteket der hadde stor betydning for ham.

Under bussturen vil Erik Hagfors fortelle om Hans Nielsen Hauge og om hans tilknytning til Bakkehaugen.

Vi er tilbake på Tåsen skole ca. kl 1800.

Det serveres lunsj på Major-Stuen restaurant i Gamlebyen. Karbonadesmørbrød, eplekake og kaffe er inkludert i prisen.

Pris for turen (inkludert lunsj og guiding) er

• kr. 450 for medlemmer
  • kr. 550 for ikke-medlemmer (ledsagere og bekjente).

Påmelding skjer til Svein Kile:

• e-post skile@online.no eller
  • telefon 908 86 867.

Innbetaling skjer til historielagets konto 7082.20.05932 innen mandag 7. september 2015. Påmeldingen er bindende. Merk betalingen slik at vi finner at du har betalt.

«Først til mølla» gjelder med forrang til medlemmer.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )