1814-utstilling på Tåsensenteret

Benk 1814

Benken som står på Tåsensenteret er kopi av benker som sto på jubileumsutstillingen på Frogner i 1914. Kopien er laget av Erik Hagfors. Foto: Trond Smith-Meyer.

Fullmakten til valgmennene i Aker (Riksarkivet). Klikk for full størrelse.

Fullmakten til valgmennene i Aker (Riksarkivet). Klikk for full størrelse.

Også Sogn kultur- og historielag ønsker å markere «Miraklenes år». Dette gjøres på Tåsensenteret gjennom noen glimt fra området vårt som den gang var et rent landbruksområde i Aker sogn.

Aker menighet valgte kammerherre Peder Anker (Bogstad) og bonde Hans Hansen (som eide både Grimelund gård og Nordberg gård) som valgmenn til amtets valg. Akershus amt valgte Peder Anker, sorenskriver Christian Magnus Falsen og bonde Christian Kollerud til å møte på Riksforsamlingen på Eidsvoll.

Hans Hansen var dypt religiøs, tilhørte brødremenigheten og herrnhuterne, og venn av sin navnebror Hans Nielsen Hauge. Han satt på det første Stortinget i 1814–15.

Hauge og haugianerne

Bakkehaugen gård bodde fra juni 1811 den kjente predikant, forretningsmann og gründer Hans Nielsen Hauge. Edvard Hoem skriver i Klassekampen 5. april 2014:

«Haugianismens historie er den viktigaste nøkkelen til å forstå det uforståelege som skjedde på Eidsvoll.»

Haugianismens praktiske hovedtese kan sammenfattes i «å leve er det samme som å arbeide».

Hans Nielsen ble arrestert for brudd på Konventikkelplakaten av 1741 som forbød oppbyggelige møter uten sogneprestens tillatelse. Etter å ha sittet fengslet i 7 år uten dom, var helsen hans så dårlig at broren Michel fikk ham løslatt.

Michel hadde i forkant kjøpt Bakkehaugen og skaffet piken Andrea Hansdatter til å stelle for Hans. I januar 1815 gifter Andrea og Hans seg. 12. desember samme år ble sønnen Anders født. Men etter en uke døde Andrea. I januar 1817 gifter Hans seg på nytt, med Mari Olsdatter. Også denne gangen er det Michel som skaffer hustru til broren.

Jubileumsbenk fra 1914

Sogn historielags hvite benk er en kopi av en benk som opprinnelig ble laget til Norges Jubilæumsutstilling i 1914. Denne utstillingen skulle vise landets utvikling fra 1814 til 1914 og markerte de første 100 år som selvstendig nasjon.

Benkene – det var opprinnelig to – ble plassert utenfor inngangen til Hovedrestauranten. Etter utstillingen ble de overtatt av Niels Marius Nielsen og oppbevart på Høvik til 1983. Hans barnebarn oppbevarte én av benkene deretter i sin hage på Bakkehaugen.

I løpet av vinteren 2012–2013 ble benken brukt som mal og kopiert i tre eksemplarer av Erik Hagfors. Den gamle benken er overlatt til Norsk Folkemuseum.

Hovedrestauranten ved jubileumsutstillingen i Frognerparken. De originale benkene sto opprinnelig utenfor denne. (Foto: ukjent / Oslo Museum, CC-BY-SA)

Hovedrestauranten ved jubileumsutstillingen i Frognerparken. De originale benkene sto opprinnelig utenfor denne. (Foto: ukjent / Oslo Museum, CC-BY-SA)

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..