Kulturminnevandring langs Skjærsjøelva

Søndag 9. september 2012 arrangeres kulturminnevandring langs Skjærsjøelva. Turen går fra Hammeren til Skjærsjødemningen langs vestsiden av Skjersjøelva og ned igjen til Hammeren på østsiden.

Skjærsjøelva går fra Skjærsjøen til Maridalsvannet. Kart: Kartverket (norgeskart.no)

Turleder er Helge Haakenstad, lokalhistoriker og tidligere skogforvalter i Oslo kommune. Underveis vil det bli flere orienteringer om natur, kulturminner og kulturhistorie.

Oppmøte: Hammeren bussholdeplass, søndag 9. september kl. 11.00.

Turen vil ta ca. 4 1/2 time. Ta med mat og drikke, og husk godt fottøy! 

Du kommer til Hammeren med buss eller egen bil. Det er parkering oppetter Gamle Maridalsvei. De som vil ha en riktig langtur kan følge sti/vei fra Sognsvann, eller følge kulturminnestien som er anlagt fra Brekke og langs den nye lysløypa til Hammeren.

Hammeren er et fellesnavn på hele området rundt Skjærsjøelvas utløp i Maridalsvannet.  Navnet stammer fra Stangjernshammeren som lå her noe lenger oppe i elva mellom 1793 og 1874.

Her ved Skjærsjøelvas utløp lå husmannsplassen Brua som er nevnt første gang i husmannsregisteret i 1771. Noe senere lå det to stuer her, Skjervenbrua og Bruastua, og de ble i lengre tid brukt som hammersmedplasser. Det var også skysstasjon her ved Hammeren før i tiden.

Området langs elva fra Hammeren til Skjærsjøen er rikt på gamle minner og spor fra Stangjernhammerens tid med malmkjøring, trekullbrenning og spiker- og jernproduksjon. Langs elva lå det flere husmannsplasser, hammersmedplasser og setrer.

Hammeren kraftstasjon. Foto: Chell Hill. CC-BY-SA

Ankerveien og Greveveien ble anlagt her fra Bærum Verk og Hakadal Verk omkring 1800, og en gang var Skjærsjøelva en vilter fløtningselv. I dag kan vi ennå se spor etter ulike fløtningsinnretninger i elva.

Hammeren Kraftverk ligger pietetsfullt på østsiden av elva, og den gamle Nordmarksveien følger elva nordover til Kamphaug, Bjørnholt, Hakloa og Gåslungen. Midtveis mellom Hammeren og Skjærsjøen finner vi ruiner etter den gamle Kamphaug sag, og vi ser også restene etter en minimodell av Solbergfoss Kraftverk der det ble utført forsøk tidlig på 1900-tallet.

Her langs elva kan du følge i sporene til Peder Chr. Asbjørnsen og Bernard Herre og oppleve områdets spennende og mangfoldige kultur og natur.

Arrangører er Sogn kultur- og historielag, Nordberg Rotary, Berg Lions, Maridalen Rotary, Nordberg Lions  i samarbeid med Bymiljøetaten.

Velkommen!

1 tanke på “Kulturminnevandring langs Skjærsjøelva

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..