Besøk på Nordre Taasen

Terje Taasen viste rundt og fortalte fra gårdens historie. Foto: Trond Smith-Meyer

Tirsdag 6. september var historielaget invitert til Nordre Taasen gård. Storstua i empirebygningen fra 1836 var fylt til randen da Terje Taasen, 5. generasjons eier, fortalte om gården, som har vært i familiens eie siden 1833.

Nordre Taasen var en av de store gårdene i Vestre Aker, med tilhørende eiendom helt opp til Maridalsvannet (med plassene Pølen og Bekken). Fra begynnelsen av 1900-tallet ble imidlertid det meste av jordveien solgt ut, først til utbyggingen av Tåsen skole, deretter til Akersbanene for utbygging av Sogn hageby og Sognsvannsbanen.

I 1913 brant mye av gården ned, men hovedhuset ble reddet. Den nye låven, som fortsatt står og er holdt godt i hevd, er i tre etasjer og måler over 20 meter fra kjeller til tak. Selv om gården på denne tiden også mistet det meste av jordveien, fortsatte melkeproduksjonen helt fram til den annen verdenskrig. Driftsformen var skiftefjøs, det vil si at fôret ble innkjøpt utenfra.

Jens Taasen, broren til Terjes bestefar, var en av stifterne av Lyn og en av initiativtagerne til å bygge Ullevaal stadion. Og i stuen står fortsatt stolen som Kong Haakon – i alle fall kanskje – satt på da han var på fotballkamp. Et kanskje større klenodium er den flotte kakkelovnen, som ble revet ned da tyskerne overtok gården under krigen. Femti år etter stod ovnen gjenoppbygd etter gamle bilder.

Sogn kultur- og historielag takker for at vi fikk komme på besøk!

Les mer om Nordre Taasen gård:

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..