Kulturminnevandring fra Sognsvann til Maridalen

Den norske kulturminnedagenVi inviterer til markeringen av Den norske kulturminnedagen 11. september 2011 med kulturminnevandring fra Sognsvann til «Jøssingbakkene» i Maridalen.  

Temaet for denne dagen er «Skjulte skatter – Spor i landskapet».

Sognsvannsområdet er et unikt kulturminneområde med mange «Skjulte skatter og spor i landskap» og er også et av Oslos mest besøkte friluftsområder.

I området er det mange forskjellige typer kulturminner. Selv om området benyttes av mange, er disse kulturminnene relativt lite kjent. Sogn kultur- og historielag har derfor utarbeidet et hefte med vedheftet kart, som beskriver disse kulturminnene. Vi har beskrevet 77 kulturminner supplert med fotografier og tegninger. De fleste kulturminnene er GPS-plassert slik at også moderne stifinnere kan bruke kartet. Baksiden av kartet er benyttet til et slags historisk atlas, slik at interesserte kan se hvordan området har
utviklet seg over tid.

Sogn kultur- og historielag ønsker velkommen til å møte opp den 11. september nedenfor bommen ved Sognsvann kl. 11.00, der programmet blir:

  1. Lansering av vårt nye temahefte og tilhørende moderne turkart ”Kulturminner i Sognsvannsområdet”. Heftet og kart deles ut gratis.
    Med utgangspunkt i disse arrangerer vi:
  2. Kulturminnevandring  fra Sognsvann til «Jøssingbakkene/Kollbakkene»   i Maridalen. Vandringen er et samarbeidsprosjekt mellom Sogn kultur- og historielag og Nordberg Rotaryklubb. Se www.kulturminnedagen.net.

Vi går langs Sognsvann til Stranden. Derfra til steinbrudd og videre til ”Jøssing”/Kollbakkene i Skjervenåsen. Retur langs den gamle Ankerveien til Nedre Blanksjø med muligheter for kjøp av mat og drikke. Deretter til Svenskemuren, nær Svartkulp, og videre til Sogn grube. Ved å følge den gamle gruveveien slutter turen ved Riksarkivet. Underveis orienteres vi av foredragsholdere med kunnskap om bosetting, berverksindustri, transport, geologi, natur m.m.

Hele turen tar vel 4 timer, med en gangtid på ca 3 timer.

Foredragsholdere på turen er Tor Børsting, Helge Haakenstad, Knut Olborg og Thor Løken. Børsting er lokalhistoriker som sammen med sin kone Bodil Moum Børsting har skrevet «Stedet hvor alle trives – Sognsvann og omegn.» Denne boken er kilden til opplysningene i heftet og på kartet. Haakenstad er lokalhistoriker og forstkandidat fra NLH på Ås med dr.scient grad (Skjøtsel av byskoger). I flere år var han skogforvalter for området som vandringen går gjennom. Olborg er historiker med god kunnskap om bl.a. krigs- og lokalhistorie. Løken er geolog og var ansatt på Norges Geotekniske Institutt i 40 år med spesiell kjennskap til områdets geologiske
historie.

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..